Het leven van de Misantroop doet er niet toe

Publieke debatten laten zich doorgaans kenmerken door een niet al te hoog niveau en een hoge mate van voorspelbaarheid. Vooral de discussie over de verhouding tussen de übermenschen en de labbekakken die er de afgelopen eeuwen met de pet naar hebben gegooid, spant wat dat betreft wel de kroon. Eens in de zoveel tijd blijkt het streven van de Amerikaanse politie de rechtelijke macht te ontlasten te proactief en kunnen dezelfde riedels worden herhaald. Onterechte staande-houdingen, statistieken over wie nou wie vermoordt, relletjes over Johan Dirksens. De gekwetsten en geracimineerden zijn voor kranten en talkshows niet aan te slepen(want daar is zo weinig aandacht voor!!!), de PVV-oom die vindt dat die kk buitenlanders niet moeten zeiken en anders op moeten rotten naar hun eigen land. En tenslotte komt onze grote schizofrene vriend Zwarte Piet om de hoek kijken die wel of niet zwart is, afhankelijk van de verhouding tussen het aantal stukadoors en hoogopgeleide parttime yogadocentes die woonachtig zijn in uw gemeente. Zijn er naar verhouding meer stukadoors, dan loopt Zwarte Piet het gevaar hoogstpersoonlijk in zijn gezicht te worden getrapt door woordkunstenaars, metaforisch dan weliswaar.

Lees meer “Het leven van de Misantroop doet er niet toe”

Klimabmarschieren

In maart dit jaar werd er in de stad gemarcheerd voor het klimaat. De Misantroop is een liefhebber van het betere marcheerwerk. Uniforme rechte rijen die langs een liniaal gelegd zijn, gezichtslozen die onophoudelijk voorbijtrekken. De laarzen die als één neerbeuken op het wegdek, terwijl grote meneren met fraaie onderscheidingen en uniformen toekijken Maar met een mars had de bijeenkomst van de klimaatutopisten weinig te maken. Laks en ongeorganiseerd, zoals alleen linkse mensen kunnen zijn, trok de bende klimaatutopisten door de stad. Waren het de jaren dertig maar weer.

Lees meer “Klimabmarschieren”

De lompe pummel die Klaas Dikhoff heet

Amsterdam, 19-12-2018

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie is altijd al een bedenkelijke partij geweest. Dat is meer de schuld van dit laagland dan van de partij zelf. Het klassieke liberale verhaal, de nachtwakerstaat van Thorbecke, verkoopt niet in Nederland. De middenklasse heeft de macht, met alle gevolgen van dien. Dat liberalisme heeft de VVD dan ook maar doen varen. Nu staat de partij voor een economisch model van corporatisme. Op niet economische zaken draagt het een vreemde mengeling van zowel conservatisme, populisme en liberalisme uit.

Lees meer “De lompe pummel die Klaas Dikhoff heet”

De zomer van de Apocalyps

Het is een genoegen voor de Misantroop van tijd tot tijd filmopnames van rampen te bekijken. Het grootse en meeslepende van vernietiging, het drama, is een genoegdoening die met een beetje geluk vaak verdreven is uit het veilige westerse bestaan. Er is eigenlijk maar weinig voor een mens om zich echt druk om te maken, zodat er een gevoel van onbehagen knaagt. Hoewel velen zullen beweren dat de wereld een verschrikking is, vol met onrecht en leugens, kun je daar vrij gemakkelijk je schouders over ophalen en rustig  verder leven. De prachtige drama’s, de momenten in de geschiedenis waar het leven een fragiliteit blijkt, het universum dat totaal onverschillig is tegenover leven, de Misantroop is er door gefascineerd. Het hoogtepunt is ontegenzeggelijk de Tweede Wereldoorlog, het bedrijf waarmee het slot begint, Götterdämmerung. Een schitterend demasqué, de lont in het kruidvat. De mens laat zich eenvoudig misleiden, ook in de moderne tijd, en zijn middelen tot vernietiging zijn nu onbeperkt.

Lees meer “De zomer van de Apocalyps”

Weinrebstraat

De Misantroop volgt de actualiteiten niet meer. De haat die in hem opborrelde bij een hem onwelgevallige mening, vond hij te veel eer voor tegenstanders die het erkennen niet waard zijn. Helaas sijpelt er nog wel eens wat van uw domme maatschappij door de streng bewaakte grenzen. En elke keer lacht de Misantroop in zijn vuistje, wat een genot om daar niet bij te horen. Wat wil het geval? Een aantal historische straatnamen moet volgens sommigen worden vervangen. En zoals dat gaat in Nederland, springt de macht stijf in het gareel.

Lees meer “Weinrebstraat”

Het evangelie van Gloria Wekker

Amsterdam, 30-12-2017

Elke ochtend, veel te vroeg, wordt de ochtend wreed verstoord door een verwijtende sirene van de wekker, de avond ervoor achteloos ingesteld op het betreffende uur. De frustratie wegslaan, de wekker kapot maken, het helpt niet, immers het mechanisme dat men ’s ochtends vroeg dient op te staan blijft toch wel in stand. Zo is het niet anders met Gloria Wekker. Ze is de Alfred Rosenberg van de ‘alles is racisme’ beweging. Harde wetenschap, objectiviteit, het laat haar koud. Het van horen zeggen, het persoonlijke verhaal is de kapstok waaraan haar ‘wetenschappelijke’ verhaal wordt opgehangen. In huize Wekker wordt een haakje van de kapstok gebruikt om de wasmachine op te hangen, stevig genoeg volgens haar. Wekker is een kruidenvrouwtje, ze wil het racisme uitbannen met voodookracht en het bewustzijn. En zoals dat gaat in Nederland, land waar de homeopathische geneeswijze op een voetstuk staat, wordt de pseudowetenschap gelauwerd met een prijs; de Joke Smitprijs. Prijzen worden in Nederland niet zelden uitgereikt aan nulliteiten en middelmatigheden, een traditie die door Gloria Wekker in stand wordt gehouden.

Lees meer “Het evangelie van Gloria Wekker”

Nederlanders klaar met de Volkskrant

Waarom de Misantroop de Volkskrant niet meer leest.

Amsterdam, 12-12-2017

‘De rijken zijn blij met Trump’. Een verdwaalde aankondiging onder een artikel op de voorpagina van de Volkskrant op 29 september 2017. Iets  over belastingverlaging in de VS. Er wordt verwezen naar een artikel verderop in de krant. De Volkskrant pretendeert een kwaliteitskrant te zijn. Een dergelijke aankondiging zal dus wel niet gratuit zijn. Het artikel zal duidelijk uitleggen dat rijken blij zijn, en waarom ze blij zijn. Nieuwsgierig bladert de Misantroop naar het artikel. Heeft Trump van Central Park een golfbaan gemaakt exclusief voor bewoners van Madison Avenue? Is de absurd lage maximum snelheid in de VS verhoogd voor sportauto’s?

Lees meer “Nederlanders klaar met de Volkskrant”

De fietsrevolutie

Amsterdam, 18-10-2107

De Misantroop kwelt zichzelf graag door in de zomer in zijn eentje tochten te fietsen naar verre landen. Dan heeft hij eindelijk de tijd zijn kwaadaardige gedachtes over lelijke gebouwen, slecht geschreven boeken, leugenaars, ijdeltuiten en verkeerde meningen te verwerken. De Misantroop heeft weinig behoeftes, maar bezinning is daar een van. Dit jaar werden de Alpen bedwongen. Hij worstelde zich langzaam omhoog, de dag vervloekend dat hij besloot dit achtelijke idee uit te voeren. De berg schiep er het sardonische genoegen in op 2100 meter een meter of vierhonderd te dalen, waarna er tot 2500 meter geklommen kon worden, een mooie metafoor voor het leven, bedacht de Misantroop.

Lees meer “De fietsrevolutie”

Help, de gevaarlijke vieze gore fascisten rukken weer op!

Nee.

Amsterdam,12-10-2017

De tekenen zijn er, het armageddon is aanstaande, de Derde Wereldoorlog staat op uitbreken. Overal winnen walgelijk sujetten in de politiek. In de VS heeft Trump de verkiezingen gewonnen, een man met overduidelijke architectonische, infrastructurele en militaire ambities. De Tweede Spaanse Burgeroorlog staat op uitbreken. Ook Nederland doet mee met Baudet, die in een zaaltje in Volendam (binnenkort Völnndam) pleitte voor het vernietigen van homeopathisch verdunde subversieven in een vleugelvormige verbrandingsoven. Ten slotte hebben we nog Poetin, die achter de schermen internationaal alle touwtjes in handen heeft, net als het internationale financiële Jodendom dat in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw had. De parallellen beste lezers, zijn niet van lucht. De Misantroop begrijpt dus volledig hoe catastrofaal deze tijden zijn. Hij heeft begrip voor het wantrouwen dat mensen hebben tegenover NS treinen die reizigers oostwaarts vervoert om te ‘werken’ op een ‘flexplek’. Maar is dit wantrouwen terecht, is fascisme inderdaad aan het terugkeren in de polder zoals velen beweren: is Baudet een fascist?

Lees meer “Help, de gevaarlijke vieze gore fascisten rukken weer op!”