De lompe pummel die Klaas Dikhoff heet

Amsterdam, 19-12-2018

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie is altijd al een bedenkelijke partij geweest. Dat is meer de schuld van dit laagland dan van de partij zelf. Het klassieke liberale verhaal, de nachtwakerstaat van Thorbecke, verkoopt niet in Nederland. De middenklasse heeft de macht, met alle gevolgen van dien. Dat liberalisme heeft de VVD dan ook maar doen varen. Nu staat de partij voor een economisch model van corporatisme. Op niet economische zaken draagt het een vreemde mengeling van zowel conservatisme, populisme en liberalisme uit.

De laatste VVD’er die hoog aangeschreven staat is Frits Bolkenstein. Na de opkomst van Fortuyn werd de VVD voor het eerst echt bedreigd op de rechterflank. Dat de VVD met zijn tijd mee moest was duidelijk. Na een paar saxonerende, flipperende, en recht-door-zee types, staat de partij al een tijdje onder leiding van Rutte. Er valt genoeg te zeggen over deze manager, vooral zijn uitspraak dat een visie “een olifant is die het uitzicht belemmert” vindt de Misantroop kwalijk. Elders zijn voldoende vernietigende kritieken te vinden, maar over het algemeen is Rutjes een waardige minister van algemene zaken. Hij is geestig, kan met iedereen samenwerken en is goedlachs. Bovendien houdt hij er geen echtgenote op na, hij is getrouwd met Nederland, dat doen alleen de echt grote Leiders.

Maar wat krijg je als je Rutte door een filter haalt? Wat als je alle eloquentie, het pianospel, de pakken van Oger, het guitige koppie eruit zeeft? Dan krijg je het copulerende lichaam dat naar Klaas Dikhof luistert. Klaas Dikhof komt uit Brabant, en dat is eigenlijk al genoeg om hem direct te diskwalificeren. Helaas heeft Klaas van zijn mond opentrekken zijn beroep gemaakt. Klaas is zo’n typische gozer die in de kroegcommissie van het plaatselijke Corps zat. Het is dan ook  geen toeval dat hij vaak in zijn vestje door de wandelgangen van het Binnenhof loopt te stampen, op weg naar het fustenhok. Klaas heeft zijn kwaliteiten goed begrepen. Weinig nuance, lekker lomp en uit de hoogte commentaar leveren waar niemand aan de bar op zit te wachten. Maar luisteren moeten de minderwaardige sjaars wel als ze hogerop willen komen, want Dikhof heeft een vestje en de sleutels van het sterkhok. Hoe hij deze macht heeft verkregen, niemand die het weet.

De grootste bijdrage van Klaas aan het publieke debat is meestal “dat we het toch niet moeten willen met z’n allen”. Hoe weet Klaas dit toch altijd zo goed? Heeft hij als enige het boek in zijn bezit “dingen die we met z’n allen niet moeten willen”? Ook word Klaas vaak moe van discussies. Wellicht moet Klaas dan niet om elf uur ’s avonds bij Jinek gaan zitten, daarna nog een uur terug naar huis rijden in zijn dikke BMW, maar gewoon om tien uur naar bed, als een echte hardwerkende Nederlander. Wellicht komt hij dan wat beter beslagen ten ijs als hij zich uitspreekt over de “vermoeiende” straatnamen discussie. Hij zou dan ipv te roepen dat de Stalinlaan nooit een goed idee was, wellicht een interessantere invalshoek verzinnen. Bijvoorbeeld dat dus blijkt hoe lastig geschiedenis werkt. Stalin was een grote boef, maar hij heeft er wel voor gezorgd dat de boef die in ons buurland aan de macht was werd verslagen. En, soit, de Angelsaksische geallieerden was dit vermoedelijk ook wel gelukt, maar niet met de relatief weinig ontberingen waar mee ze het klusje nu konden klaren. Dus tjah, de boef Stalin was heel vervelend voor de oosterse ondermensen, maar heeft ons toch maar flink wat werk uit handen genomen. In dit laagland vond men het na vier dagen tijd de witte vlag te hijsen en heeft men daarna grotendeels keurig gedaan wat de Duitse autoriteiten zeiden. In de minder behaaglijke Sovjet Unie ontdekten de mensen dat behangplaksel voedingswaarde bezat, zodat men niet hoefde te verhongeren.

Zulke overwegingen zijn aan Klaas niet besteed, hij moet vooral een soort politiek bedrijven die sinds kort in de mode is. Het is een tegenreactie op de SJW beweging, dus vóór Zwarte Piet, en tegen de Grachtengordel. Het is dan natuurlijk de bedoeling tegenstanders weg te zetten als schreeuwers, drammers etc. Een wereldvreemd elite clubje dat elke contact met de realiteit van de hard werkende en rijdende Nederlander verloren heeft. Gelukkig is Klaas niet zo. Klaas houdt wel degelijk contact met de mensen op straat, via Twieters. Zo zat Klaas hard na te denken over CO2 neutrale energie. Het is een lastig onderwerp natuurlijk, dus besloot Klaas het in de groep te gooien. Hij vroeg de man met de pet op Twieter eens wat ideeën in te brengen. En het moet gezegd, het resultaat mocht er zijn hoor:

“Ehm. Misschien de grote bedrijven op laten draaien voor alle troep die ze uitstoten! Of gewoon stoppen met die tyfus onzin over klimaatverandering. Verzin maar weer andere dingen om geld af te troggelen van de ‘gewone’ mens.”

“Overscheit gaat minder vliegen, meer skypen.. willem pils gaat al zijn reizen ZELF bekostigen…”

“Zeker commissaris bij een klimaat bedrijfje hè Dijkhof? Kan me anders niet voorstellen dat je dit soort onzin eruit kraamt. Als je het over fake news hebt.”

Enfin, er werd behoorlijk gebrainstormd. Jammer genoeg zal de input onder in een la verdwijnen. De VVD, en het bedrijfsleven, begrijpen namelijk maar al te goed dat klimaatpaniek een kei gave business-opportunity is. Angst is een slechte raadgever, en angstige consumenten gaan kwistig met geld om. Een overheid die zonnepanelen en windmolens nu moet hebben? Tuurlijk, gaan we regelen! Waar wil je ze hebben? Een windmolen in uw huis, heel Nederland aan de warmtepomp, zonnepanelen op de weg? U vraagt, wij draaien. We gaan onwijs innoveren! De duurzame ondernemers zijn de bankiers van morgen.

Klaas mocht ook een lullepot houden op een VVD congres! Echt een schittermagisch verhaal dat hij afstak. De Snijtafel analyseerde al heel fijn de vrij grote hiaten in zijn betoog, het kijken waard. Klaas gaat op een bepaald momenten uiteenzetten, voor welke mensen hij en de VVD het “allemaal voor doen.” Zo acht Dikhof het vermeldenswaardig dat ze het niet doen voor criminelen en zwart werkende uitkeringstrekkers. Maar:

“Mensen voor wie wij hier werken en voor wie wij het doen, dat zijn voor mij de mensen die snappen dat je het in een samenleving samen moet rooien, die snappen dat je in een samenleving moet geven en nemen, die doen hun best, die doen hun best voor zichzelf, die doen hun best voor hun gezin en die doen ook hun best voor andere mensen.”

Met dergelijke rechtse partijen, heb je eigenlijk geen linkse partijen meer nodig. Je best doen voor anderen, dat is eigenlijk een weinig liberale gedachte. Liberalisme zou dat niet uitsluiten uiteraard, maar om dat nou als voorwaarde te stellen dat de VVD zich voor je gaat inzetten, is idioot. Sowieso, partijen die zich inzetten voor specifieke mensen, dat noemt men ook wel cliëntelisme. Dat heeft weinig met liberalisme te maken. Alsof partij-inzet voorwaardelijk zou moeten zijn. Liberalisme is het uitdragen van ideeën op basis van ratio, op basis van universele waarden. Een liberaal ontwerpt regels die de vrijheid van het individu zo groot mogelijk maakt zonder dat het de vrijheid van andere individuen inperkt. Wat mensen vervolgens met die vrijheid doen, is niet van belang. En hoe zeer iemand zijn best doet voor zijn gezin of voor anderen, tjah, daar dient de overheid zich dus niet mee bezig te houden.

Klaas is gewoon een beetje in de war. Er is tegenwoordig zoiets als een verzorgingsstaat. Dat is een met het geweldsmonopolie afgedwongen verzekering/contributie van het koninkrijk. Dit veroorzaakt kortsluiting in het hoofd van Klaasje, want toen het liberalisme werd uitgevonden bestond zoiets nog niet. Hardwerkende Nederlanders vinden het maar wat oneerlijk dat anderen profiteren van hun harde werk. Dit gegeven lijkt een obsessie van de VVD in het algemeen. Een verplichte verzekering hebben zonder er gebruik van te maken maar wel torenhoge premies betalen, voelt inderdaad erg vervelend, maar zo werken verzekeringen nu eenmaal. De VVD heeft er altijd voor gestreden misbruik van deze verzekering streng aan te pakken, wat vanuit het liberale idee wellicht niet eens zo’n gek idee is. Doch wil dat niet zeggen dat dit het primaire gebied is waar een liberaal zieltjes mee zou moeten winnen. Bovendien maakt de VVD zelf gebruik van deze afgedwongen contributie/verzekering om uit te delen aan haar eigen achterban. Alleen is de voorwaarde dan niet dat het voor een individu noodzakelijk is om in leven te blijven, maar omdat iemand “hard” werkt (en rijdt).

Klaas is naast fractievoorzitter politicus van het jaar 2018 en de slimste mens van 2017. Het zoveelste bewijs dat dergelijke titels weinig te maken hebben met individuele kwaliteiten. Wat de heer Dikhof verder allemaal verder voor onzinnigs uitkraamt, het zou de Misantroop een zorg zijn. Als hij zichzelf wil neerzetten al een “oer-liberaal”, dan heeft hij een verkeerd beeld van wat liberalisme inhoudt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *